Museu del Disseny de Barcelona.
Tallers didàtics per a públic infantil, juvenil i adult, a partir de peces de la col·lecció de disseny industrial del Museu.
El procés de disseny d’aquests tallers és immersiu; un diàleg constant per tal de generar una proposta adaptada al públic i les necessitats del Museu.
Hem considerat aquests tallers com una sèrie d’accions i reflexions al voltant de la col·lecció de disseny industrial.
Els tres tallers que es presenten, que s’han incorporat a la oferta educativa del Museu del Disseny a partir del curs 2015-2016, pretenen abordar el disseny des de diferents perspectives, i alhora responen a les aptituts i inquietuds dels participants segons en l’estadi educatiu en que es trobin.
Tots ells giren entorn de peces de la col·lecció de disseny industrial del Museu, i parteixen d’una breu visita comentada a la exposició permanent, i adaptada a cada taller. En l’activitat posterior es fa especial ènfasi en l’anàlisi d’objectes i usuaris, així com es contextualitza amb diferents elements dinamitzadors.
Amb aquesta activitat es vol acostar de manera didàctica, creativa i entenedora la «màgia» de la internet de les coses (IoT) i generar una reflexió sobre el fenomen de la sensorització i la connectivitat global. Es treballa a partir d’objectes de la col·lecció de disseny de producte, i amb connectors i sensors que permeten desenvolupar nous relats i aplicacions per als objectes, els alumnes graven per grups un vídeo, per presentar les seves idees.
/ +info
L’objectiu d’aquesta visita taller és descobrir la voluntat funcionalista del bon disseny per resoldre problemes de manera senzilla i eficaç, que els alumnes vegin que darrere de cada objecte hi ha una necessitat o un problema que cal solucionar i una persona que l’ha analitzat i l’ha resolt.
En grups petits, els alumnes «llegiran» un objecte de la col·lecció de disseny de producte del Museu amb les eines bàsiques de l’observació i l’experimentació.
Una sessió pensada per a estudiants de primària on, després d’una visita guiada introductòria al disseny com a solució centrada en els usuaris, els participants reben un encàrrec per tal de solucionar problemes reals de certs sectors de la població amb característiques especials/distintives.
Taller dissenyat especialment per la I Jornada de Creativitat i Tendències (3.3.2016) organitzada pel Centre de Documentació del Museu.
L’activitat parteix de la premisa de que el disseny de qualsevol objecte, així com tota expressió creativa, ve propiciat per l’entorn dins del qual es projecta. És per això que tant per dissenyar com per analitzar un objecte no es pot desatendre el context polític, econòmic, geogràfic, filosòfic, sociològic, tecnològic o artístic coetani en què s’insereix i, al mateix temps, en motiva la seva aparició.
La sessió es va dividir en dues parts. En la primera es presentava un anàlisi d’un dels objectes de la col·lecció a partir del context en què va sorgir, i posteriorment es proposava als participants redissenyar aquest objecte, basant-se en notícies d’actualitat disposades en l’espai.